Tuinvijver met pomp.
Veel tuinvijvers hebben een speciale vijverpomp. Een grote pomp die werkt op 220 volt verbruikt tot vijfhonderd watt. Dat is ruim vierduizend kWh op jaarbasis, als de pomp continu draait. Bij de huidige elektriciteitprijs (prijspeil 2013) komt dat neer op 880 euro per jaar. Een kleine pomp gebruikt ongeveer tien Watt. Dat is bijna negentig kWh per jaar: 20 euro.
Om energie te besparen zijn vijverpompen op zonne-energie een voordelig alternatief. Lees meer hierover op: Tuinvijvers.
Bouw je eigen mini-vijver.
Benodigdheden:
- Kunstof kuip 65 liter of groter
- Worteldoek 2x2 meter (4m2)
- Decoratie stenen.
- Watersplash 150 vijverpomp/fontein op zonne-energie. (zie afdeling vijverpompen)
- Rots plantjes.
- Vijverplanten en eventueel een paar goudvissen.
- Schep en spade
1. Om te beginnen zoek je een mooi plekje in de tuin bij voorkeur niet in de directe nabijheid van bomen of struiken wat het graven vergemakkelijkt en u heeft dan voldoende zonlicht, voor de Watersplash 175 Rimini. De ruimte die nodig hebt voor de mini- vijver is ongeveer 2 vierkante meter.
2. De speciekuip plaats je omgekeerd op de plek waar je de vijver wilt plaatsen. Je steekt met de spade rond de speciekuip zodat er een cirkel ontstaat in de vorm van de kuip. De speciekuip verwijderen en een gat graven die ongeveer zo diep is als de hoogte van de kuip. De uitgegraven grond kun je rond de vijver verwerken tot een “dijkje”. De overtollige grond voer je af.
3. In het gegraven gat plaats je de speciekuip en vult de randen op met grond, het is belangrijk dat de kuip goed waterpas ligt! De grond om de kuip goed aandrukken/stampen, zodat de kuip goed vast ligt.
4. Vouw het worteldoek uit over en rond de mini-vijver, knip een rond gat om de kuip.
Plaats de keien,stenen rondom de kuip op het worteldoek en de rand van de mini-vijver.
(zie foto) Om het geheel af te maken kunt u rotsplantjes tussen de keitjes planten.
5. Maak de mini-vijver schoon, en vul deze met kraanwater. Plaats het vijverpompje in de mini-vijver. Zet deze niet rechtstreeks op de bodem maar op een paar stenen zodanig dat het sproeikopje net boven het water uitkomt. Plaats het zonnepaneeltje in zuidelijke richting en verbind de stekkers met elkaar. Als het zonnig is zal het systeem direct gaan werken. (zie ook gebruiks aanwijzing) Om het geheel compleet te maken kunt u nog waterplanten in de vijver plaatsen. Na een aantal weken als het ecosysteem goed functioneert kunt u er voor kiezen om een paar vissen in de vijver te plaatsen. Let wel het gaat hier om een kleine vijver het is dus t.b.v. vissen belangrijk dat de vijver goed schoon blijft.