Zonne-energie systemen met een batterijregelaar
Een batterij/accu heeft een beperkte energieopslagcapaciteit en een beperkte levensduur, die verkort wordt door verkeerd gebruik: loodzuurbatterijen bv. worden beschadigd door te zwaar overladen en te diep ontladen. Om dit te voorkomen en voor een optimale automatische sturing van laden en ontladen wordt een laadregelaar ingebouwd. Typische toepassingen zijn: verlichting (zeeboeien, straatlantaarns), milieusensoren, telecommunicatietoepassingen (doorzendstations), elektrische boten, zeilboten, caravans, afgelegen woningen .... In ontwikkelingslanden zijn dergelijke systemen vaak de enige betaalbare en betrouwbare oplossing voor basisvoorziening van elektriciteit in afgelegen gebieden (zgn. "solar home Systems") en zelfs goedkoper dan de aanleg van een openbaar elektriciteitsnet. Bij inschakeling van een omvormer kunnen bovendien ook ‘klassieke’ huishoudtoestellen en lampen op 230 V wisselspanning gebruikt worden.
 
Vragen
Als de zon weinig schijnt, heb ik dan stroom?
Ieder beetje (zon)licht is bruikbaar voor de omzetting in elektriciteit, ongeacht of het om directe of indirecte instraling gaat. De opbrengst is echter het grootst bij volle zon.
Hoe moeten de zonnepanelen onderhouden worden?
Zonnepanelen vereisen nagenoeg geen onderhoud. De panelen regenen schoon. Het wordt wel aangeraden om af en toe te controleren of geen hardnekkig vuil op de panelen zit. Dit kunt u verwijderen met water en een zachte borstel.
Is het systeem weerbestendig?
Ja, als de panelen op de juiste manier zijn aangebracht zijn ze bestand tegen extreme weersomstandigheden zoals storm, hagel, sneeuw en zware vorst.
 
Grondstoffen
Zonnecellen worden meestal van silicium gemaakt, een materiaal dat uit zand wordt gewonnen - en dat is in overvloed beschikbaar. Zand is ook de grondstof voor de glasplaten van de PV-modules. De metalen contacten op de zonnecellen bestaan uit zilver en aluminium en ook daarvoor zijn zelfs in een sterk groeiende PV-industrie de voorraden ruim voldoende.

Energie uit licht. Gratis en milieuvriendelijk
Door behulp van een zonnepaneel kunt , ook u, elektriciteit opwekken.
Eigenlijk is de benaming ‘zonnepaneel’ fout, want de fabrikant heeft gezien dat de panelen ook elektrische energie leveren bij donker weer. Een dergelijk paneel, Solar module ( S ) genoemd
( Of zoals ik altijd zeg, Lichtpaneel ) zet licht om in elektrische energie waarbij een bruikbare gelijkspanning wordt bereikt.
De prestaties worden uitgedrukt in ‘Vermogen’ ( Watts ). Afhankelijk van de grootte, levert een 40WP lees Wattpiek 40 Watt bij een goede instraling van de zon ( Licht ).

Solar – modules zijn zeer eenvoudig te instaleren. Natuurlijk op een plaats waar u voldoende licht kunt opvangen. De modules zijn volledig weerbestendig  (Hagel en Vorst).
Er moet altijd een spanningsregelaar gemonteerd worden om de accu tegen overlading te beveiligen.
 
Voordat u tot aanschaf van een zonnepaneel ( Lichtpaneel ) overgaat, is het verstandig om eerst eens te bekijken hoeveel stroom u per dag ongeveer zult gaan verbruikt.
Een berekening daarvan gaat als volgt: Schrijf alle stroomverbruikers op, zet erachter hoeveel uur u ze per dag gebruikt en vermenigvuldig dat met het aantal Watt dat het apparaat verbruikt.
 
Voorbeeld
 
Radio              5 uur X 5 Watt = 25 Watt/uur
Ventilator       5 uur X 5 Watt = 50 Watt/uur
2 tl Lampen  5 uur X 10 Watt = 50 Watt/uur
                                    Totaal = 125 Watt/uur
 
Bij dit verbruik zult u dus genoeg hebben aan een 20W paneel  Bij een zonnepaneel hoort een accu. Laten we uitgaan van een accu van 20 Ah ( lees Ampère uur ) dat wil zeggen hij kan bv. 10 uur  lang 2 Ampère geven of 20 uur lang 1 Ampère, echter  niet 5 uur lang 4 Ampère, dat zou een te grote inspanning op korte termijn betekenen.
 
Laten we ons voorbeeld erbij halen
125 Watt/uur : 12 Volt = 10,4 Ampère/uur
Bij een zonnepaneel van 20 Watt zal de karakteristiek gedeeld moeten worden door ± 17 Volt het geen 1,20 Ampère betekent, onder de meest gunstige omstandigheden (12 uur ’s middags, zonnig weer). Dit betekent ± 8.5 tot 10.5 uur laden, afhankelijk van het aangeboden (zon) licht waarna de accu weer vol is (Zonder andere Hulpbronnen).
 
Aan te raden combinatie is ± 50 Watt paneel met ± 24Ah accu.

Heeft u nog vragen of wilt u meer informatie dan kunt contact met ons opnemen via het contactformulier   Wij zijn u graag van dienst.

                    Team: 

© 2011 - 2024 Solar-Aqua | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel